Στα 2,9 GWth η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών ηλιακών στην Ελλάδα

Η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα είναι σήμερα 2,9GWth (4.1 M m2) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Κεντερλής, Εκτελεστικός Γραμματέας της Ενωσης Βιομηχανικών Ηλιακής Ενέργειας της Ελλάδος (ΕΒΗΕ) σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ με θέμα “τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες”,

Το γεγονός αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η εγκατεστημένη αυτή ισχύς δωρεάν ηλιακής ενέργειας αποτρέπει επίσης την εκπομπή 2 εκατ. τόνων Co2 κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο κ. Κεντερλής ότι κάθε ημέρα φτάνει μέσω ακτινοβολίας στην Ελλάδα τόση ηλιακή ενέργεια που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της για 1,5 χρόνο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ανέπτυξε σοβαρή παραγωγή θερμικών ηλιακών συλλεκτών και δεξαμενών και ότι η ΕΒΗΕ είναι η πρώτη επαγγελματική ένωση στο χώρο των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, δεδομένου ότι δραστηριοποιείται από το 1979.

Τέλος έδωσε τα παρακάτω στοιχεία για τον κλάδο των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων:
-είναι αμιγώς Ελληνικός και παραγωγικός
-παράγει ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πλέον “πράσινο” μεταξύ όλων των ΑΠΕ
-απασχολεί περίπου 4.000 άτομα (παραγωγή, πωλήσεις, εγκατάσταση, έρευνα κ.τ.λ.)
-το 2014 εξήγαγε το 55% της πάραγωγής της σε συλλέκτες και το 25% της παραγωγής σε θερμοδοχεία.