Τι είναι το Net Metering;

Το Net Metering ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1980 και εφαρμόζεται πια με επιτυχία σε πολλές χώρες. Η εφαρμογή του στη χώρα μας ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στην πράξη, είναι μια συμφωνία που σας επιτρέπει να συμψηφίζετε την ενέργεια που παράγετε, με την ενέργεια που καταναλώνετε σε ετήσια βάση.

Πως γίνεται

Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ή/και μικρές ανεμογεννήτριες. Στην παρούσα φάση και μέχρι να εκδοθούν οι όροι εγκατάστασης για τις μικρές ανεμογεννήτριες προβλέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η παραγωγή συμψηφίζεται με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους.

Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, πληρώνετε μόνο τη διαφορά. 

Η διαδικασία αυτή λέγετα Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ή αλλοιώς Αυτοπαραγωγή με net metering, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Αμερική και αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στην Ευρώπη.

Πως λειτουργει ο ενεργειακος συμψηφισμος στην αυτοπαραγωγη (net metering)