ΕΤΕπ: 8 δισ. Ευρώ σε εξοικονόμηση ενέργειας, ΑΠΕ και υποδομές

Νέες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, στις ΑΠΕ και στις ενεργειακές υποδομές συγκαταλέγονται στα 8 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων που έλαβαν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το ΔΣ της τράπεζας ενέκρινε δάνεια για 21 συνολικά επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα τέσσερα ενδέχεται να λάβουν και κοινοτική χρηματοδότηση από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων της Ε.Ε.

Πρόκειται για σχέδιο ενεργειακής απόδοσης για την μείωση του κόστους θέρμανσης για τις κατοικίες στη Γαλλία, για διασυνδέσεις ηλεκτρισμού στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις βιομηχανίες της Φινλανδίας και για βελτίωση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Το πρώτο έργο αποσκοπεί σε ενεργειακές αναβαθμίσεις για 40.000 κατοικίες, το δεύτερο θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις επενδύσεις στις διασυνδέσεις και τις ΑΠΕ, ενώ το τρίτο θα βοηθήσει χαρτοβιομηχανία στη Φινλανδία να γίνει 100% πράσινη με τη χρήση ΑΠΕ.

Τέλος, το τέταρτο έργο αφορά το δίκτυο διανομής αερίου της Ισπανίας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε νέους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω καύσιμο αντί για πετρέλαιο θέρμανσης.

H ETEπ ενέκρινε επίσης τα έργα εκσυγχρονισμού ενός νοσοκομείου στην Αυστρία, αναβάθμισης αστικών υποδομών στην Ουκρανία και βελτιώσεις στις συγκοινωνιακές διασυνδέσεις στην Ονδούρα.

econews