Platts: Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου αναμένεται να μειωθούν κατά την προσεχή 4ετία

Platts: Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου αναμένεται να μειωθούν κατά την προσεχή 4ετία

Μειωμένη θα είναι η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου, για την περίοδο 2016-2020, σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που οι Αμερικάνοι εξαγωγείς LNG μπορούν να αποκομίσουν κέρδη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Eclipse Energy, τμήμα μελετών του Platts.

Η Eclipse προειδοποιεί ότι ενώ οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εξάγουν LNG κοντά στα 100 δισ. κ.μ. το χρόνο ως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, ωστόσο θα δυσκολευτούν να βρουν αγοραστές.

Με την ασιατική αγορά να είναι καλά εφοδιασμένη τις καλοκαιρινές περιόδους, και την περιορισμένη ζήτηση στη Νότια Αμερική, τα χαμηλά spreads ίσως και να σημαίνουν ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς θα αγωνιστούν για να βρουν «στέγη» και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σε άλλες διαπιστώσεις της η Eclipse Energy αναφέρει ότι:

-Οι τιμές αερίου της ΒΔ Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν σε επίπεδο τέτοιο που θα επιφέρει τη διακοπή της χρήσης άνθρακα, με το αέριο να υπερισχύει. Σημειώνεται ότι ήδη στο Ην. Βασίλειο, όπου το κόστος άνθρακα είναι υψηλό, οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στο αέριο.

-Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) θα αυξήσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση για αέριο, καθώς η τιμή του θα μειώνεται. Ωστόσο, μετά το 2018, η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή θα αρχίσει να μειώνεται, καθώς το National Balancing Point (NBP) ενισχύεται και αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στο ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ και οι πυρηνικές ομάδες.

-Όσο για την ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου, αυτή θα αρχίσει να βαίνει μειούμενη, με το κενό που θα δημιουργηθεί να καλύπτεται από το LNG εξ Ανατολής.

-Στην Ασία, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου θα φέρει ανταγωνισμό, αλλά και αβεβαιότητα στην ιαπωνική αγορά, ενώ τα ανταγωνιστικά συμβόλαια θα αποτελέσουν το «κλειδί» της επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Eclipse, όλα τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν στους Ασιάτες αγοραστές σημαντική «δύναμη».
ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS.GR