Οικιακά φωτοβολταϊκά: προεκλογική αύξηση ως 50% στην ταρίφα

Επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων πραγματοποιούν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών.

Βασικό τους αίτημα είναι αποκατάσταση των μειώσεων στις εγγυημένες τιμές που επιβλήθηκαν με τον 4254/2014, το περίφημο new deal στην ενέργεια.

—Επαφές με Καμμένο

Ο Πάνος Καμμένος τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΦΩΣ (Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης) και ειδικά τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Γιώργο Νταλάκα και τον ταμία Μιχάλη Θηραίο.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενημερώθηκε για «την αδικία», όπως ανέφερε, «σε βάρος 42.000 νοικοκυριών για τα φωτοβολταϊκά στέγης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει παραβίαση των συμβάσεων από το κράτος και ότι ο ειδικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για παράνομη πληρωμή γνωστών συμφερόντων.

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι μόλις οι ΑΝΕΛ πάρουν την λαϊκή εντολή θα φροντίσουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για την αποκατάσταση της αδικίας.

—Διορθώνει η Νέα Δημοκρατία

Διορθωτικές παρεμβάσεις με άξονες την επανεξέταση του ποσοστού των περικοπών και την παράταση των συμβολαίων προαναγγέλλει με επιστολή που απέστειλε προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) και η Νέα Δημοκρατία.

Σχετική παρέμβαση – ερώτηση είχε υποβάλει μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο σταθμό Star, με τον κ. Μεϊμαράκη να επιφυλάσσεται να απαντήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή που εστάλη από τη ΝΔ προς το σύνδεσμο μετά από μελέτη του θέματος, προαναγγέλλεται πρωτοβουλία για τα φωτοβολταϊκά, ώστε να μελετηθούν τα αποτελέσματα του νόμου 4254/2014 και να καταγραφούν αδυναμίες και αδικίες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του.

Στην ίδια επιστολή η Νέα Δημοκρατία επαναβεβαιώνει τη θέση που είχε διατυπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου ενέργειας την εποχή της ψήφισης του νόμου, σύμφωνα με την οποία μετά το νοικοκύρεμα στις ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ θα μελετηθούν πιθανές βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και με στόχο τη βιωσιμότητα του συστήματος η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά  όπου σύμφωνα με προβλέψεις, η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να φτάσει έως 50% μέσα στο 2016.

—Υπόσχεται ο Σκουρλέτης

Τη σημασία της ενίσχυσης των οικιακών φωτοβολταϊκών είχε τονίσει ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των οικιακών φωτοβολταϊκών εξέθεσαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μείωση της εγγυημένης τιμής του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος για τις οικιακές εγκαταστάσεις με τον Ν. 4254/2014, ενώ ενισχύθηκε η προνομιακή πριμοδότηση των μεγάλων εταιρειών εμπορευματοπαραγωγής ρεύματος.

Ο Π. Σκουρλέτης θεώρησε δίκαιο το αίτημα του συλλόγου επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης μιας Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που εγγράφεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση των οικιακών φωτοβολταϊκών είναι απολύτως συμβατή και αναγκαία, διαμορφώνοντας μια ευρεία κοινωνική βάση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες υποσχέσεις προς τους οικιακούς φωτοβολταϊκούς είχε δώσει και παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τότε εκπροσωπούσε στις σχετικές συναντήσεις ο κ. Θανάσης Πετράκος.

Συγκεκριμένα, τη  Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Θανάσης Πετράκος είχε υποσχεθεί ότι οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών θα επανέλθουν στις αρχικές τους συμβάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά πριν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει το Μνημόνιο υπ” αριθμόν τρία.

econews