Δύο σχέδια χορηγιών για θερμοσίμφωνες και net metering

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δύο σχέδια χορηγιών για την αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για οικίες, καθώς και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering για εμπορικούς καταναλωτές.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Υπουργικού, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι το πρώτο σχέδιο αφορά την παροχή βοήθειας για αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, ύψους 350 ευρώ ανά οικία. Επίσης παρέχεται χορηγία 175 ευρώ ανά μονάδα για αντικατάσταση των πλαισίων υφιστάμενων ηλιακών συστημάτων.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λακκοτρύπη, το δεύτερο σχέδιο, με την ονομασία «Ηλιακή ενέργεια για όλους», αφορά τα ΑΠΕ και προβλέπει την αύξηση της μέγιστης δυναμικότητας στα συστήματα net metering, από 3 ΚW στα 5 KW, ενώ για πρώτα φορά εντάσσονται στο σχέδιο και οι εμπορικοί καταναλωτές.

Συνεχίζεται επίσης η χορηγία για τους ευάλωτους καταναλωτές, με μέγιστο ποσό 2.700 ευρώ, για την εγκατάσταση net metering.

Δεύτερο σκέλος της ίδιας απόφασης αφορά εξάλλου την αυτοπαραγωγή, όπου αυξάνεται το μέγιστο παραγόμενο φορτίο από 0,5 MW σε 2 MW, κάτι που όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας, θα διευκολύνει ιδιαίτερα βιομηχανίες, γεωργικές μονάδες και άλλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πηγή – ΚΥΠΕ