Οι επενδύσεις φυσικού αερίου «τρέχουν» να «προλάβουν» την κατανάλωση

Οι επενδύσεις φυσικού αερίου «τρέχουν» να «προλάβουν» την κατανάλωση:

Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι υποδομές επέκτασης δικτύου. Σύμφωνα με τον οργανισμό, Eurogas, το φυσικό αέριο θα κατέχει μερίδιο 28,8% μέχρι το 2020 στην ενεργειακή αγορά και το 30,1% μέχρι το 2020.

Η Ελλάδα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις και επεκτείνει το δίκτυο σε περιφερειακά του κεντρικού αγωγού προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι πιο αποκεντρωμένες περιοχές της χώρας.

Η ΔΕΠΑ, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου, κατάφερε με σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, διεθνείς στρατηγικές συμφωνίες αλλά και με συνεχείς μειώσεις των τιμών προμήθειας (μειώσεις οι οποίες πέρασαν απευθείας στους καταναλωτές) να αναβαθμίσει την αγορά φυσικού αερίου και να κάνει το «πράσινο» καύσιμο προσβάσιμο σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠΑ, κ. Κιτσάκο, στο 10ετές πλάνο της ΔΕΠΑ, περιλαμβάνονται τα εξής σημεία-ορόσημα:

•Επέκταση της προμήθειας σε 16 πόλεις πρωτεύουσες νομών σε συνολικά 4 περιφέρειες της χώρας: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα με την κατασκευή 850 χιλιομέτρων νέου δικτύου που μαζί με τα υφιστάμενα 460 χιλιόμετρα θα φτάσει συνολικά στα 1.300 χιλιόμετρα.

•140 χιλιάδες νέες οικιακές συνδέσεις.

•19 χιλιάδες εμπορικοί πελάτες.

•350 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες.

•Νέες θέσεις εργασίας για την προμήθεια αερίου σε νέες περιοχές και πόλεις (ενδεικτικά ανέφερε ως τυχαία παραδείγματα την Τρίπολη, την Κόρινθο, το Καρπενήσι, την Άμφισσα).

Όπως ανέφερε ο κ. Κιτσάκος τα επόμενα 15 χρόνια η κατανάλωση θα αυξηθεί στα 8 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή θα αυξάνεται κατά 0,6 δισ. κυβικά ετησίως, που μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα των 3 δισ. κυβικών μέτρων.

Μια από τις πρόσφατες εξελίξεις αποτελεί η απόφαση για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, η οποία λήφθηκε ύστερα από σύσκεψη μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών, Γ. Βασιλείου και Πέτρου Φιλίππου και του γενικού διευθυντή και διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της εταιρεία παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ «Φυσικό Αέριο Αττικής, Χρήστου Μπαλάσκα και Χρήστου Σκουλίδα, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Όπως επεσήμαναν τα εμπλεκόμενα μέρη «με την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και τη διαπίστωση ότι και οι δύο περιοχές υπολείπονται σημαντικά ως προς τα δίκτυα σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, συμφωνήθηκαν δραστηριότητες για την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως:

– Η εταιρεία να διερευνήσει άμεσα αυτήν την προοπτική και να κατατεθεί ενδεικτικός προϋπολογισμός και ενδεικτικές τεχνικές προδιαγραφές των αγωγών που είναι απαραίτητοι.

– Να ακολουθήσουν συσκέψεις με τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου και την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του».

Το φυσικό αέριο λύνει το πρόβλημα της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η οικιακή χρήση του φυσικού αερίου εξασφαλίζει μείωση κόστους τουλάχιστον 50% για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ζεστού νερού και μαγειρέματος.

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Ομοίως, για την παροχή ζεστού νερού κατά την οποία χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% (σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου) και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.

Με το φυσικό μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Ακόμη, ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες και επιχειρήσεις στρέφονται προς το φυσικό αέριο όχι μόνο για να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση και τα λειτουργικά έξοδα αλλά και για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κοινωνικών επιταγών για την ένταξη δράσεων ΕΚΕ στο πλαίσιο της εταιρικής τους στρατηγικής.

Το φυσικό αέριο είναι η φυσική ενεργειακή επιλογή για βιομηχανίες με άμεσες και έμμεσες θερμικές ανάγκες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των μονάδων: προσφέρει αυξημένη απόδοση, με λιγότερες εκπομπές ρύπων, ενώ πλήθος μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αποκτούν με το φυσικό αέριο ένα αποτελεσματικό μέσο για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους και να αναβαθμίσουν την παραγωγική διαδικασία και μέσω αυτής την ποιότητα των τελικών προϊόντων τους.

Πολιτική προτεραιότητα η χρήση φυσικού αερίου

Τα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτική προτεραιότητα, καθώς:

-διευρύνονται οι πηγές προμήθειας πρωτογενών μορφών ενέργειας με απώτερο στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο

-μειώνονται τα λειτουργικά κόστη που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό

-συμβάλλει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία, δεδομένων τόσο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και αυτών σε τοπικό επίπεδο ( όξινη βροχή, αιθαλομίχλη, κλπ)

-βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας

insider.gr