ΥΠΕΝ: Αλλάζουν οι κανονισμοί θέρμανσης στις πολυκατοικίες

ΥΠΕΝ: Αλλάζουν οι κανονισμοί θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να εγκαθιστούν δικά τους συστήματα και να απαλλάσσονται από τα βάρη της κεντρικής θέρμανσης – Πότε θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες συντήρησης του κεντρικού συστήματος –

Τοn γόρδιο δεσμό της θέρμανσης και τις απίστευτες τριβές στις πολυκατοικίες κατά τους χειμερινούς μήνες, επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αποσύνδεση από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης ενός διαμερίσματος αλλά και την κατανομή των δαπανών σε περίπτωση εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος.

Με βάση τις προβλέψεις, που παρουσιάζει σήμερα το newmoney.gr, τα διαμερίσματα μπορούν να αυτονομούνται και χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας και να απαλλάσσονται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης. Θα συμμετέχουν όμως στις υπόλοιπες δαπάνες συντήρησης στο μέλλον, εφόσον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή χρειαστεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί λόγω βλάβης. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης που έχει αυτονομηθεί θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ιδιοκτησία του. Εφόσον υπάρχει απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών από τις επίμαχες δαπάνες, όσων συστημάτων θέρμανσης αυτονομούνται.

Στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου προβλέπεται ότι όσες οριζόντιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου χωρίς απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών απαλλάσσονται από τις μελλοντικές δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου, δηλαδή από αυτές που πραγματοποιούνται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου. Επιπλέον, όσες έχουν αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, οι ιδιοκτησίες απαλλάσσονται συνολικά από τις μελλοντικές δαπάνες λειτουργίας και τις έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, αυτές δηλαδή που θα πραγματοποιηθούν μετά την ισχύ του νέου νόμου.

Η επικείμενη αναθεώρηση του νόμου, είχε συναντήσει την δριμεία αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία είχε ανακοινώσει προ μηνών, ότι η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης χωρίς την πλειοψηφία της πολυκατοικίας θα ανοίξει τον δρόμο για δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των ιδιοκτητών. Αντιδράσεις υπήρχαν και για το πώς θα επιμεριστούν οι δαπάνες για τους ενοίκους που παραμένουν εξαρτημένοι από την κεντρική θέρμανση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν «καταπιεί» και ανάλογη ρύθμιση στον παρελθόν, μολονότι η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας και για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου. Ειδικά μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει η υποδομή (πρόσβαση στο φυσικό αέριο), οι ένοικοι παραμένουν όμηροι, παρά το γεγονός ότι από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, άρθηκαν τα εμπόδια που ζητούσαν την εξασφάλιση της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας (50 συν 1) για την δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (4342/2015) άφησε αρρύθμιστο το θέμα της κατανομής των δαπανών μετά την εγκατάσταση της ανεξάρτητης μονάδας θέρμανσης φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, γεωθερμίας κ.α και δημιούργησε πολλά ερμηνευτικά ζητήματα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την δυνατότητα αλλαγής των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης και η αποσύνδεση από το δίκτυο του κτιρίου μεμονωμένων ιδιοκτησιών επεκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες, το υπό εγκατάσταση νέο σύστημα θέρμανσης στην πολυκατοικία ή τη μεμονωμένη ιδιοκτησία είναι ενεργειακά αποδοτικότερο του υφιστάμενου.

Οι νέες διατάξεις του υπουργείου αντιμετωπίζουν ένα κοινωνικό φαινόμενο που έφερε η κρίση και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση και στην ατμόσφαιρα λόγω της στροφής των πολιτών στα τζάκια (αιθαλομίχλη). Μολονότι για το θέμα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από το 1987 και απανωτές αναθεωρήσεις του νόμου χρειάζεται να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες.

Με τις νέες ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση μεμονωμένης ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής ή εάν αυτός καθυστερήσει την σύγκλιση της συνέλευσης εντός 30 ημερών, τότε συγκαλεί ο ίδιος τη συνέλευση. Σε περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλισής της, ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί την αυτονόμηση του διαμερίσματός του δικαιούται να προβεί με δική του δαπάνη στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται, αρκεί να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των άλλων. Θεσπίζεται μάλιστα η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Παράλληλα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας και οι πολεοδομικές άδειες για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ενώ ο σχετικός εξοπλισμός τοποθετείται εντός της ιδιοκτησίας που αυτονομείται ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή την αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.

Πηγη : newmoney.gr

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *