Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή την μη σωστή χρήση που κάνουμε μερικές φορές με τα κλιματιστικά. Όπως έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες, αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό (air condition).
Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην πόλη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι:
Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες),
Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό,
Ο πονοκέφαλος,
Η ψύξη μυών,
Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας,
Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών,
Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού,
Η ξηροφθαλμία,
Η επιπεφυκίτιδα.

Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

Tι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:
Σωστή συντήρηση κλιματιστικών,
Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα,
Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία),
Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς),
Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα.

Εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας

Τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, ιδίως στις Μονάδες Υγείας, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας. Σε αυτήν, σημειώνονται τα εξής:

Με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS CoV-2 (κορονοϊός) στη χώρα, υπενθυμίζονται τα κατωτέρω. Οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Ο κορονοϊός SARS CoV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός COVID-19 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Επίσης, ο ιός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα και σε επιφάνειες, με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα άτομα (χειρολαβές, πόμολα, πόρτες, ποτήρια κλπ).

Οδηγίες για τη χρήση κλιματιστικών κεντρικών μονάδων (ΚΚΜ)

Αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, επισημαίνονται τα κατωτέρω σε ό,τι αφορά τη χρήση των ΚΚΜ σε κτίρια, όπου αυτό είναι εφικτό:
· Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις ΚΚΜ,
· Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα,
· Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών),
· Συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων των χώρων αποχωρητηρίου (WC). Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό,
· Στις ΚΚΜ με περιστροφικούς εναλλάκτες αέρα θα πρέπει να σταματήσει η περιστροφή τους και αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ο αέρας χωρίς να διέρχεται από τον εναλλάκτη. Οι ΚΚΜ με πλακοειδείς εναλλάκτες να τίθενται εκτός λειτουργίας εφόσον είναι εφικτό (παρότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ο βαθμός επικινδυνότητάς τους),
· Στις ΚΚΜ με ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσουν τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο,
· Οι αεραγωγοί απόρριψης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα,
· Όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας μονάδες fan coil (FCU) και οι μονάδες οικιακού τύπου (split units 3).

Λοιπές οδηγίες

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας της υγείας υπενθυμίζονται και οι οδηγίες της (2) σχετ., στο σκέλος που αφορά τις ΚΚΜ:

· Συστηματική λήψη των κατάλληλων μέτρωνγια τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα.

· Εξασφάλιση, με τη βοήθεια τεχνικών μέσων, του συστηματικού καθαρισμού των τοιχωμάτων και του πυθμένα των δεξαμενώνσυγκέντρωσης ή αποθήκευσης του νερού που τροφοδοτούνται τα συστήματα εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *