Πώς να καθαρίσετε σωστά το κλιματιστικό σας

συντήρηση κλιματιστικού

 

Ένας βήμα-προς-βήμα οδηγός για την ολοκληρωμένη συντήρηση του air condition σας.

 

Ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες, ιδιαίτερα πριν την έλευση του καλοκαιριού και την αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι γεγονός πως, αν δεν φροντίσετε εγκαίρως για τη συντήρηση του κλιματισμού, όχι μόνο η συσκευή σας θα έχει μικρότερη απόδοση, αλλά θα επιβαρύνει και την υγιεινή του χώρου σας λόγω της σκόνης και των μικροβίων που θα έχει συσσωρεύσει. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips από την Homegas για μία εύκολη, οικονομική και ολοκληρωμένη συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Πώς να καθαρίσετε τα φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης, ακάρεων και βακτηριδίων, και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο καθαρισμός τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη όμως κι αν δεν προλαβαίνετε να τα καθαρίζετε περισσότερες από μία φορές τον χρόνο, είναι σίγουρο ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται πριν την έναρξη της χρήσης του κλιματιστικού κατά τους θερινούς μήνες.

Αρχικά, πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του air condition, θα πρέπει να το αποσυνδέσετε από την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, για να ανοίξετε το καπάκι της εσωτερικής μονάδας, πιέστε τις δύο εγκοπές που βρίσκονται στις άκρες της συσκευής. Έπειτα, αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετέ τα καλά είτε μόνο με κρύο νερό είτε με νερό και λίγο ξύδι, έτσι ώστε να απομακρύνετε όλη τη σκόνη και τη βρωμιά που έχει εγκλωβιστεί στην επιφάνειά τους. Προτού τα επανατοποθετήσετε, φροντίστε τα φίλτρα να έχουν στεγνώσει πλήρως.

Πώς να καθαρίσετε την εσωτερική μονάδα

Εκτός, όμως, από τα φίλτρα αέρα, ιδιαίτερη καθαριότητα απαιτεί και η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Το πρώτο εξάρτημα που θα συναντήσετε αφού αφαιρέσετε τα φίλτρα  είναι ο εξατμιστής, το καθάρισμα του οποίου μπορείτε να πραγματοποιήσετε με ειδικά αντιβακτηριδιακά ή αντιμουχλικά καθαριστικά. Η εφαρμογή τους γίνεται με μία τρόμπα που θα βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα. Γεμίστε την ειδική τρόμπα με νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει το καθαριστικό υγρό και ψεκάστε τον εξατμιστή του κλιματιστικού. Με ένα πινέλο, καθαρίστε την επιφάνειά του και, αφού γεμίσετε ξανά την τρόμπα μόνο με νερό, ψεκάστε και επαναλάβετε τον καθαρισμό χρησιμοποιώντας το πινέλο.

Για να καθαρίσετε την υπόλοιπη εσωτερική μονάδα, χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα ή ένα στεγνό πανί. Αποφύγετε να βρέξετε το εσωτερικό έτσι ώστε να μην προκαλέστε βλάβη στη συσκευή. Τέλος, για το εξωτερικό του κλιματιστικού σας, φροντίστε να καθαρίσετε με ένα ελαφρώς νωπό πανί τις γρίλιες, τα πτερύγια αλλά και το επάνω μέρος της μονάδας από την οποία εισέρχεται ο αέρας.

Πώς να καθαρίσετε την εξωτερική μονάδα

Σε αντίθεση με την εσωτερική μονάδα, η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι προτιμότερο να καθαρίζεται από εξειδικευμένο τεχνικό. Το μόνο που απαιτείται από πλευράς σας είναι ένα απλό πλύσιμο, κατά προτίμηση αποκλειστικά με νερό, προκειμένου να απομακρύνετε τη σκόνη και τη βρωμιά που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά της. Αυτή την εργασία μπορείτε να την πραγματοποιήσετε χρησιμοποιώντας το λάστιχο του κήπου. Επιπλέον, ελέγξτε ότι το σωληνάκι από το οποίο ρέει νερό κατά τη λειτουργία του aircondition δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ενώ συνίσταται να μην τοποθετείτε φυτά ή άλλα αντικείμενα γύρω και πάνω από την εξωτερική μονάδα, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Ολοκληρωμένη συντήρηση κλιματιστικού από την Homegas

Πέρα από τον καθαρισμό του κλιματιστικού σας, η σωστή και αποδοτική λειτουργία του μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ολοκληρωμένη συντήρησή του. Στην Homegas παρέχουμε ένα πλήρες πακέτο συντήρησης οποιουδήποτε κλιματιστικού, τηρώντας πάντοτε τις απαραίτητες προδιαγραφές και παρέχοντας ασφάλεια και υψηλή τεχνογνωσία προς όφελος του πελάτη. Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες συντήρησης κλιματισμού της Homegas και επικοινωνήστε μαζί μας για τις δικές σας ανάγκες θέρμανσης και ψύξης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *