Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια με την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Επενδύστε στο οικολογικό και οικονομικό αυτό ηλιοθερμικό σύστημα και αξιοποιήστε τη δύναμη του ήλιου προς το μεγαλύτερο δυνατό όφελός σας

Ο ήλιος αποτελεί τη σημαντικότερη φυσική πηγή φωτός και θερμότητας για τον άνθρωπο. Η ενέργεια που φτάνει μέσα από τις ακτίνες του στην επιφάνεια της γης αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως εναλλακτική και οικολογική λύση έναντι των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών. Στην Ελλάδα, μία χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, ολοένα και περισσότερα άτομα στρέφονται στην εγκατάσταση συστημάτων που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, με σκοπό τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και την εξοικονόμηση χρημάτων για τα έξοδα της οικίας τους. Ίσως η πιο διαδεδομένη λύση για την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών συνιστά η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, μίας συσκευής που επιτρέπει τη δωρεάν παραγωγή ζεστού νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας και πώς λειτουργεί;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα υγρού που θερμαίνει το νερό του σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου με τη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται στις δύο υποκατηγορίες της διπλής και της τριπλής ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση, το σύστημα διαθέτει τη δυνατότητα λειτουργίας μέσω των δύο πηγών του ήλιου και του ρεύματος. Στη δεύτερη περίπτωση, στις δύο παραπάνω πηγές προστίθεται και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος.

Παρά την κατηγοριοποίησή τους, όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούνται από δύο βασικά μέρη. Το πρώτο συνίσταται στο τμήμα συλλογής, δηλαδή τον ηλιακό συλλέκτη μέσω του οποίου απορροφάται η ηλιακή ακτινοβολία. Η πλάκα που βρίσκεται στην επιφάνειά του έχει πάντοτε σκούρο χρώμα, και καλύπτεται από κρύσταλλο και τους σωλήνες νερού.

Στο δεύτερο τμήμα ανήκει η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού, με μέση χωρητικότητα για οικιακή χρήση περίπου 100 με 200 λίτρα. Εδώ συχνά περιλαμβάνεται μία ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, η οποία επιτρέπει την παραγωγή ζεστού νερού ακόμα και σε ημέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη λογική του φαινομένου του θερμοκηπίου: η ακτινοβολία του ηλίου διαπερνά την κρυσταλλική επιφάνεια του συλλέκτη και απορροφάται από την πλάκα, η οποία λόγω των ιδιοτήτων της εγκλωβίζει την ηλιακή ενέργεια. Στη συνέχεια, η πλάκα διοχετεύει την παραγόμενη θερμότητα στους σωλήνες του νερού, και συνεπώς, για όσο δέχεται ηλιακή ακτινοβολία, ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό και το αποθηκεύει στη δεξαμενή, δημιουργώντας διαθέσιμα αποθέματα για μετέπειτα χρήση.

Τα δύο μέρη του θερμοσίφωνα είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερων συστημάτων ή όταν τα δύο τμήματα δεν μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού των μερών αλλά και η χρήση αντλιών για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου.

Ποια είναι τα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε όσους επιλέξουν να πραγματοποιήσουν μία τέτοια επένδυση. Αρχικά, σε σύγκριση με άλλα μέσα παραγωγής ζεστού νερού, όπως ο λέβητας πετρελαίου ή ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απολύτως οικολογικός, αφού δεν παράγει καμία ρυπογόνο ουσία και, συνεπώς, δεν έχει καμία βλαβερή επίπτωση στο περιβάλλον. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη δωρεάν θέρμανση του νερού, μειώνοντας έτσι τα έξοδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μίας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Τέλος, διαθέτει ταχύτατο χρόνο απόσβεσης του κόστους αγοράς, ενώ, με τη σωστή συντήρηση, η διάρκεια ζωής του συστήματος μπορεί να φτάσει έως και τα 20 χρόνια.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες από την Homegas

Για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος σύμφωνα με τις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες, απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα της Homegas. Μάθετε περισσότερα για τους διαθέσιμους ηλιακούς θερμοσίφωνες της εταιρίας μας και επωφεληθείτε από την οικονομική και οικολογική αυτή λύση για την παραγωγή ζεστού νερού στον χώρο σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *