Ενδοδαπέδια θέρμανση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από την εγκατάστασή της

Μάθετε τα υπέρ και κατά του καινοτόμου αυτού συστήματος και επωφεληθείτε από τις μοναδικές δυνατότητές του.

 

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί μία νέα θερμική λύση που έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, πριν από την εγκατάστασή της, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όχι μόνο είναι κατάλληλη για το δικό σας χώρο, αλλά και ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας για θερμική άνεση και οικονομία. Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες σχετικά με την τοποθέτηση ενδοδαπέδιου συστήματος στο σπίτι σας, διαβάστε τον πλήρη οδηγό της Homegas και σιγουρευτείτε για την επιλογή σας!

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Ενδοδαπέδιο ονομάζεται ένα σύστημα θέρμανσης η ενέργεια του οποίου αποδίδεται στον χώρο από το δάπεδο στον αέρα. Πιο αναλυτικά, αφού πραγματοποιηθεί η θερμομόνωση του πατώματος, ένα σύστημα σωληνώσεων απλώνεται σε όλη την επιφάνειά του με στόχο τη μεταφορά ζεστού νερού θερμοκρασίας 35 έως 40°C. Το κύκλωμα αυτό ενσωματώνεται στο δάπεδο και το μετατρέπει αμέσως σε ένα θερμαντικό σώμα που μεταδίδει θερμότητα από τα χαμηλότερα στρώματα του χώρου στα υψηλότερα μέσω διεπαφής ή και ακτινοβολίας.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί άριστα τόσο με λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, όσο και με εναλλακτικά συστήματα, όπως αντλίες θερμότητας ή ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μία οικονομική και εύχρηστη επιλογή συνιστά ο συνδυασμός ενδοδαπέδιας εγκατάστασης και αντλίας θερμότητας, και αυτό διότι η λειτουργία της δεύτερης ευνοείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στους ενδοδαπέδιους σωλήνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Η ενδοδαπέδια εγκατάσταση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασικών θερμικών συστημάτων, γεγονός που την έχει καταστήσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές οικιακής θέρμανσης των τελευταίων ετών. Ίσως το σημαντικότερο όφελος του συστήματος είναι η θέρμανση του χώρου σε σταθερή θερμοκρασία και σε ολόκληρη την έκτασή του. Καθώς η ενέργεια διαχέεται μέσω των σωληνώσεων στην επιφάνεια του δαπέδου, το εκάστοτε δωμάτιο ζεσταίνεται ομοιόμορφα χωρίς να δημιουργούνται πιο θερμά ή ψυχρά σημεία. Επιπλέον, θεωρείται ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές θέρμανσης, αφού οι σωλήνες των ενδοδαπέδιων συστημάτων χαρακτηρίζονται από αντοχή σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Συνεπώς, εφόσον η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο συνεργείο, το πάτωμά σας δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο!

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το χαμηλό λειτουργικό της κόστος. Η παροχή αυτόνομης θέρμανσης σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και η δυνατότητα λειτουργίας τους σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετατρέπει τα ενδοδαπέδια συστήματα σε μία οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική λύση θέρμανσης. Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη ψύξη μίας κατοικίας το καλοκαίρι μέσω της διάχυσης κρύου νερού στις σωληνώσεις, ενώ συγχρόνως δεν διαθέτουν αυξημένες ανάγκες συντήρησης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Παρά τα όποια οφέλη της, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν παύει να έχει ορισμένα μειονεκτήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα θερμικά μέσα. Πριν καταλήξετε οριστικά στην επιλογή ενός ενδοδαπέδιου συστήματος, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τα αυξημένα κόστη της εγκατάστασής του. Έπειτα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεσολαβεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την ώρα που θα ανοίξετε το σύστημα μέχρι τη στιγμή που θα ζεσταθεί επαρκώς ο χώρος. Όσον αφορά στη διακόσμηση του σπιτιού, η τοποθέτηση χαλιών ή μοκέτας δεν συνιστάται σε χώρους όπου έχει τοποθετηθεί ενδοδαπέδια θέρμανση, καθώς περιορίζεται η μετάδοση της θερμότητας στον χώρο. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που γνωρίζετε από πριν τα σημεία στα οποία επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάποιο χαλί, μπορείτε να ζητήσετε την ενίσχυσή τους με πυκνότερες σωληνώσεις.

Εάν λοιπόν θεωρείτε ότι τα οφέλη της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά της, δεν σας μένει παρά να απευθυνθείτε στην Homegas για την άμεση και

ολοκληρωμένη εγκατάσταση του δικού σας συστήματος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *