Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αναβαθμίστε ενεργειακά το σπίτι σας

Μάθετε τα πάντα γύρω από το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και επωφεληθείτε άμεσα από τις προσφερόμενες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της κατοικίας σας.

 

Η ενεργειακή αυτονομία και η εξοικονόμηση πόρων αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά κάθε σύγχρονου σπιτιού. Ωστόσο, για την πραγματοποίηση των δύο αυτών στόχων, συχνά απαιτείται μία σειρά χρονοβόρων εργασιών με υψηλό χρηματικό κόστος. Αν αναζητάτε έναν έξυπνο τρόπο για την ολοκληρωμένη και οικονομική αναβάθμιση του δικού σας χώρου, τότε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνιστά την ιδανική λύση για εσάς!

Τι είναι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αποτελεί τη νέα, ανανεωμένη εκδοχή των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’Οίκον» και έχει ως σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Με το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μία διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων για ενεργειακή εξοικονόμηση, αυτονομία αλλά και τεχνολογική διαμόρφωση «έξυπνων» σπιτιών. Η έναρξη του προγράμματος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά ανά περιφέρεια, με πρώτη ημερομηνία τη 2α Νοεμβρίου 2020.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα επιδοτούμενα προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνδυάζει ένα υψηλότερο συνολικό προϋπολογισμό με χαλαρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, ο προβλεπόμενος προϋοπολογισμός αγγίζει τα 850 εκ. ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και 85% του κόστους της εκάστοτε επένδυσης. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακόμα και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων. Σε ιδιοκτήτες με παραπάνω από μία κατοικίες, δίνεται η δυνατότητα υποβολής περισσοτέρων αιτήσεων, ενώ το ανώτατο ύψος επιδοτούμενων δαπανών αυξάνεται από τα 25.000 ευρώ των προηγούμενων προγραμμάτων στα 50.000 ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνονται δύο νέες πρόσθετες επιδοτήσεις. Η πρώτη αφορά στα μεμονωμένα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Η’ και Ζ΄ και προβλέπει ένα επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης της τάξεως του 10%, εφόσον πραγματοποιηθεί η αναβάθμισή τους σε ενεργειακή κατηγορία Β’. Η δεύτερη προβλέπει μία επιπλέον επιδότηση 10% σε ωφελούμενους που θα υποβάλλουν αίτηση κατά τα έτη 2020-2021, λόγω των δυσχερών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του COVID-19.

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ;»

Οι τρεις κύριοι άξονες του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: ενεργειακή εξοικονόμηση, ενεργειακή αυτονομία και ψηφιακές παρεμβάσεις «έξυπνων» συστημάτων.

Ενεργειακή Εξοικονόμηση

Για την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης κατοικιών, το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή επιδότησης για αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλά και αντικατάσταση υαλοπινάκων σε κτίρια με προστατευόμενο ή ιστορικό χαρακτήρα. Επιπλέον, στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνεται η δυνατότητα τοποθέτησης ή αντικατάστασης της κτιριακής θερμοπρόσοψης/κελύφους, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης και η εγκατάσταση συστήματος Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενεργειακή Αυτονομία

Στις επιλέξιμες παρεμβάσεις του νέου επιδοτούμενου προγράμματος ανήκουν και όσες στοχεύουν στην ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκούς σταθμούς, τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και την υλοποίηση υποδομών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

«Έξυπνα» Συστήματα (Smart Home)

Μία ακόμη καινοτομία του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνιστά η εισαγωγή ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών που συμβάλλουν στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας της εκάστοτε κατοικίας. Στις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται συστήματα «έξυπνου» φωτισμού, όπως αυτόματες πρίζες και φωτισμός LED χαμηλής κατανάλωσης, συστήματα «έξυπνης» διαχείρισης θέρμανσης-ψύξης μέσω θερμοστάτη, και «έξυπνοι» αισθητήρες για τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με τη βοήθεια της Homegas

Αν λοιπόν επιθυμείτε να αναβαθμίσετε την κατοικία σας με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στην εξειδικευμένη ομάδα της Homegas. Από την αρχή της αίτησης έως και την ολοκλήρωση των εργασιών, οι έμπειροι τεχνικοί της εταιρίας μας θα βρίσκονται συνεχώς στη διάθεσή σας για να σας προσφέρουν πλήρη τεχνική υποστήριξη με συνέπεια και επαγγελματισμό.

2 thoughts on “Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αναβαθμίστε ενεργειακά το σπίτι σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *