Homegas Ανακαίνιση

Ενεργειακή Επιθεώρηση

Η Home Gas οδηγώντας τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, δημιούργησε το 2010 το τμήμα Home Gas energy” με κύρια δραστηριότητα τις εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε νέα και υφιστάμενα κτίρια.

Το τμήμα αυτό πλαισιώνεται από έμπειρους ενεργειακούς μηχανικούς, έχοντας υλοποιήσει μέχρι σήμερα αρκετά έργα που αφορούν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια – ξενοδοχεία , συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοποριακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου

Το ζητούμενο της ενεργειακής επιθεώρησης είναι η κατάταξη του κτιρίου αναφορικά με την ενεργειακή του κατανάλωση. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα να  υπολογίσουμε την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Έχοντας υπολογίσει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, γνωρίζουμε μεν τι καταναλώνει το κτίριο, το μέγεθος όμως αυτό δε μπορεί να μας δώσει πλήρη εικόνα για το αν το κτίριο είναι ενεργειακά αποδοτικό ή όχι.

Για να κάνουμε τον ενεργειακό έλεγχο του εξεταζόμενου κτιρίου το συγκρίνουμε με ένα θεωρητικό όμοιο κτίριο το οποίο ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Το κτίριο αυτό ονομάζεται κτίριο αναφοράς και αποτελεί την βάση σύγκρισης για το προς επιθεώρηση κτίριο. Συγκρίνουμε δηλαδή την ενεργειακή απόδοση του προς επιθεώρηση κτιρίου με αυτή του κτιρίου αναφοράς και ανάλογα του πόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη είναι κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία.

 

Έκδοση ενεργειακού  πιστοποιητικού

Βήματα:

 • Ανάθεση της ενεργειακής επιθεώρησης από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.
 • Καταχώρηση στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου και λήψη αριθμού πρωτοκόλλου.
 • Αυτοψία και λήψη δεδομένων.
 • Υπολογισμοί.
 • Προτάσεις για την ενεργειακή βελτίωση του κτιρίου.
 • Έκδοση Πιστοποιητικού.

Η χρονική ισχύ του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι 10 χρόνια από την έκδοσή του, εφόσον στο ενδιάμεσο δεν έχουν προκύψει μεταβολές ή τροποποιήσεις που να επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

 

Σκοπός της ενεργειακής επιθεωρήσεις κτιρίου

Αρχικός στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα ηλεκτρονικό μητρώο με τα υφιστάμενα κτίρια και την ενεργειακή τους κατάταξη με βάση μία συγκεκριμένη κλίμακα.

Ταυτόχρονα το ενεργειακό πιστοποιητικό δίνει την δυνατότητα στον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να εντοπίσουν τα αδύναμα ενεργειακά σημεία του κτιρίου, και να προβούν σε συγκεκριμένες πλέων επεμβάσεις πάνω στο κτίριο γνωρίζοντας εξ αρχής την πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουνε.

Σκοπός της Home Gas είναι η λύση-πακέτο που μπορεί να δοθεί σε ένα κτίριο για να ελαχιστοποίηση της ενεργειακές απώλειες κάνοντας επεμβάσεις είτε στο κέλυφος του κτιρίου είτε στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα του κτιρίου, συγκρίνοντας πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουμε με τις επεμβάσεις σε σχέση με την απόσβεση του κεφαλαίου που χρειάζεται για να γίνει η επένδυση.

Θα χαρούμε πολύ να βρεθούμε δίπλα σας και να βρούμε μαζί την κατάλληλη ενεργειακή λύση για το δικό σας σπίτι.

 

 

Θερμομόνωση

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να:

 • Κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
 • Μην αερίζετε υπερβολικά.
 • Τα παντζούρια και τα ρολά πρέπει να κλείνουν το βράδυ τον χειμώνα και την ημέρα το καλοκαίρι.

Τα κτίρια κατασκευής πριν το 1980 συνήθως δεν έχουν μόνωση. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια μπορείτε να:

 • Προσθέσετε θερμομόνωση οροφής, καλά μονωμένη ταράτσα για σπίτι 100 τ.μ. σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 300€ το χρόνο.
 • Αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια. Τα διπλά τζάμια μειώνουν το κόστος ενέργειας έως 50%.
 • Προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα). Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα καινούργια κτίρια, κατασκευασμένα μετά το 1980, αν είναι σωστά κατασκευασμένα, έχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση.

Προσοχή όμως: Αν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολώνες από μπετόν), δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κατασκευαστικές λύσεις, πρέπει να αερίζετε περισσότερο το χώρο.

 

Συστήματα θέρμανσης

Θέρμανση χώρων

 • Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
 • Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν ανοίξετε παράθυρα.
 • Εγκατάσταση αντισταθμιστικών θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης στις πολυκατοικίες, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας που αντενδείκνυται.
 • Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερώνονται, να μην έχουν καλύμματα, να μην βρίσκονται πίσω από έπιπλα και να μην χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα των ρούχων (μεγάλη αύξηση υγρασίας)
 • Φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.
 • Να ζητάτε από το συντηρητή να αλλάζει το μπεκ πετρελαίου του καυστήρα σας.

 

Ενδοδαπέδια θέρμανση (θερμομόνωση δαπέδου)

Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους ως ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε:

 • Κτίρια κατοικιών
 • Δημόσια κτίρια (νηπιαγωγεία, σχολεία, εκκλησίες, κλειστά γυμναστήρια, γηροκομεία)
 • Ξενοδοχεία
 • Βιομηχανικά κτίρια (χώροι παραγωγής ή αποθήκευσης)
 • Με το ενδοδαπέδιο σύστημα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 15% και μηδενική συντήρηση.
 • Χάρη στο υψηλό ποσοστό ακτινοβολίας ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου, η αίσθηση της θαλπωρής, στην περίπτωση της θέρμανσης, γίνεται αντιληπτή σε αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες χώρου. Η θερμοκρασία χώρου μπορεί να μειωθεί κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει μια ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 6%.

Οι ειδικευμένοι μηχανικοί της εταιρείας μας με την πολυετή εμπειρία τους σε διαστασιολόγηση και εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, μπορούν να σας προτείνουν την βέλτιστη λύση κεντρικών και αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης. Επίσης οι εκπαιδευμένοι τεχνικοί της Home Gas μπορούν να στηρίζουν το λεβητοστάσιο σας και να κάνουν όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και να σας παραδώσουν εκτυπωμένες μετρήσεις των ρύπων του λέβητα.

 

Aντλίες θερμότητας

 • Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν κυρίως την ενέργεια του αέρα του περιβάλλοντος για την παραγωγή θέρμανσης ή ψύξης. Αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μειώνει την συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ελαχιστοποιεί το ποσό εκπομπών του CO2.
 • Εγκαθιστώντας μία αντλία θερμότητας σε ένα νέο ή υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης εξοικονομείται έως και 40% ενέργεια συνεπώς και χρήματα σε σχέση με τη συμβατική λύση του λέβητα.
 • Με τις αντλίες θερμότητας, απολαύστε την άνεση κάθε εποχή του χρόνου χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και συμβάλλοντας θετικά στην προστασία του πλανήτη μας.

 

Συστήματα κλιματισμού

Ψύξη – Κλιματισμός

Απλές συμβουλές:

 • Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.
 • Τις ζεστές μέρες αερίστε το κτίριό σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
 • Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
 • Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες.
 • Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό «μικρόκλιμα», όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.
 • Αξιοποιείστε τη βλάστηση στην οροφή (βελτιώνει τη θερμομόνωση, «κόβει» την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου), αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).
 • Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν το χώρο (π.χ. σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

Η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο βρίσκεται στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

 

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε:

 • Ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό σε ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.
 • Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι (δοκιμάστε και τους 28 ή 27 °C, πιθανότατα θα νιώθετε ικανοποιητική δροσιά).
 • Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
 • Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
 • Η εγκατάσταση πρέπει να συντηρείται μια φορά το χρόνο από τον αρμόδιο τεχνίτη συντηρητή. Η συντήρηση εξασφαλίζει καλή ποιότητα αέρα και οικονομική λειτουργία του συστήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα φίλτρα του αέρα και τον πύργο ψύξης του νερού. Τα φίλτρα έχουν τεράστια σημασία για την υγεία των ανθρώπων και πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά.

 

Συστήματα Ζεστού Νερού Χρήσης

Θερμοσίφωνας – Ζεστό νερό

 • Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα πάνω από τους 50 °C.
 • Ανάψτε το θερμοσίφωνά σας όσο και όταν χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
 • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
 • Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
 • Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας καλής ποιότητος, τοποθετημένος σε σωστή θέση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ζεστού νερού χρήσης για 6 μήνες τουλάχιστον (Μάιος-Οκτώβριος). Μπορεί επίσης να τροφοδοτεί το πλυντήριο ρούχων και πιάτων με ζεστό νερό, εφόσον τα πλυντήρια αυτά είναι του τύπου Hot Fill (διπλής παροχής, για ζεστό και κρύο νερό).

 • Ανάβετε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 40-50°C το καλοκαίρι.

Η εταιρεία μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος θα καλύπτει τις απαιτήσεις όλης της οικογένεια σας.

 

Συστήματα Εξοικονόμησης Νερού

Εξοικονόμηση Νερού:

 • Κατά το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι προτιμότερο το γέμισμα του νεροχύτη ή λεκάνης με νερό και απορρυπαντικό. Το ξέβγαλμα θα πρέπει να γίνεται με χαμηλή ροή.
 • Όχι στο ξεπάγωμα τροφών στη βρύση. Η απόψυξη μπορεί κάλλιστα να γίνεται σταδιακά από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου και στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
 • Κλείσιμο βρύσης κατά το βούρτσισμα των δοντιών και το ξύρισμα, 10 σταγόνες το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό τον χρόνο.
 • Σύντομο ντους αντί για γέμισμα της μπανιέρας, για 3-4 λεπτά συνεχούς ροής του νερού η κατανάλωση υπολογίζεται στα 40-60 lit., ενώ το μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα απαιτεί περίπου 180 lit. Ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με τον διακόπτη παροχής στο ακουστικό του ντους και το κλείσιμο του νερού την ώρα του σαπουνίσματος.
 • Οικονομικό πρόγραμμα στο πλυντήριο ρούχων και αξιοποίηση ολόκληρης της χωρητικότητας του κάδου, έτσι γίνεται εξοικονόμηση έως και 150 λίτρων / πλύση.
 • Το καζανάκι κάθε τράβηγμα «κοστίζει» περίπου 12 λίτρα. Μια λύση είναι το καζανάκι μικρής / μεγάλης ροής, που καταναλώνει 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα. Και, φυσικά, υπάρχει πάντα και το δοκιμασμένο «τούβλο μέσα στο καζανάκι», το οποίο λόγω όγκου μειώνει την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται.
 • Δεξαμενή συγκέντρωσης βρόχινου νερού.
 • Τακτικός έλεγχος των υδραυλικών συστημάτων για τυχόν διαρροές.

 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συστήματα θέρμανσης. Τι πρέπει να προσέξετε, ποιες είναι οι εναλλακτικές έναντι του πετρελαίου:

 

Συστήματα αερίου (φυσικό αέριο, προπάνιο)

Τα συστήματα αερίου αφορούν κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει κάλυψη δικτύου φυσικού αέριου (Ν. Αττικής, Θεσσαλία, Ν. Θεσσαλονίκης). Η λύση του φυσικού αερίου για τους κατοίκους των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών αποτελεί «μονόδρομο» για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και ευκολίας χρήσης.

Λύσεις υπάρχουν τόσο για την αυτονόμηση κάποιου διαμερίσματος με την αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα αερίου, όσο και για τις ανάγκες θέρμανσης όλου του κτηρίου με την τοποθέτηση ενός κεντρικού λέβητα αερίου.

Στην αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα καλό θα ήταν να αναζητήσετε προϊόντα με προστασίας στεγανότητας (ένδειξη IPx5D), με δύο ανεξάρτητους εναλλάκτες (ένας για το ζεστό νερό και ένας για την θέρμανση) και με ενσωματωμένο σύστημα χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας (δυνατότητα σύνδεσης με ενδοδαπέδια θέρμανση ή θερμαντικά σώματα). Επίσης προτιμήστε έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης για επιπλέον εξοικονόμηση καυσίμου κατά 15% σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα αερίου.

 

Συστήματα πετρελαίου

Όσα κτήρια έχουν εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και είναι κατασκευασμένα πριν το έτος 2000 θα πρέπει να γίνει έλεγχος του βαθμού απόδοσης του συστήματος λέβητα-καυστήρα από αδειούχο τεχνικό συντηρητή.

Σε περίπτωση που ο βαθμός απόδοσης διαπιστωθεί ότι είναι κάτω από 85% θα πρέπει να προβείτε σε ρύθμιση ή αντικατάσταση είτε του λέβητα είτε του καυστήρα. Σε περίπτωση αλλαγής επιλέξτε έναν λέβητα χυτοσίδηρο (μαντέμι) με βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 91% (λέβητας χαμηλών θερμοκρασιών).

Παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν στην τιμή ενός χυτοσίδηρου λέβητα είναι το βάρος, η εγγύησή και οι «διαδρομές καυσαερίων» του.

 

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • αέρα-νερού
 • αέρα-αέρα
 • νερού-νερού (γεωθερμικές)

Ο επικρατέστερος και πιο διαδεδομένος τύπος αντλίας θερμότητας είναι ο τύπος αέρα-νερού. Σε μια αντλία θερμότητας πρέπει να λάβουμε υπόψη το COP, δηλαδή τον λόγο της μεταφερόμενης ενέργειας προς την καταναλισκόμενη. Ο συντελεστής COP μπορεί να λάβει τιμές από 1,5 έως 5,7. (όσο μεγαλύτερη η τιμή του COP τόσο μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται). Λειτουργεί χρησιμοποιώντας σαν πηγή ενέργειας το ρεύμα και την ενέργεια του περιβάλλοντος.

Με μια αντλία θερμότητας (υψηλών θερμοκρασιών) μπορεί κανείς να αυτονομηθεί από την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης της πολυκατοικίας του ή και να αντικαταστήσει τον συμβατικό λέβητα θέρμανσης σε περίπτωση που διαμένει σε μονοκατοικία. Οι αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι ενιαίες/monoblock (όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται στο ενιαίο κέλυφος)  ή διαιρούμενες/split. Στην αγορά μιας αντλίας θερμότητας πρέπει να ληφθεί υπόψη o συντελεστής COP, το service αλλά και η υποστήριξη του εκάστοτε αντιπροσώπου. Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας δεν απαιτείται λεβητοστάσιο.

 

Συστήματα με καύση ξύλου (λέβητες ξύλου – σόμπες ξύλου κ.τ.λ.)

Η χρήση συστημάτων καύσης ξύλου για την θέρμανση ή και την παραγωγή ζεστού νερού κατά κύριο λόγο πρέπει να γίνεται σε περιοχές με μεγάλη αφθονία της συγκεκριμένης καύσιμης ύλης.

Η καύση ξύλου για συστήματα θέρμανσης είναι νόμιμη σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά για λόγους ευκολίας χρήσης, ασφάλειας αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων (φαινόμενα λαθροϋλοτομία) δεν προτείνεται για συστηματική χρήση.

Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιος επιθυμεί την αγορά ενός λέβητα ξύλου ή μιας σόμπας ξύλου πρέπει να επιλέξει σύμφωνα με τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (τεχνολογία πυρόλυσης), τον βαθμό απόδοσης αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας.

 

Λέβητες πέλλετ

Οι λέβητες πέλλετ μπορούν να αντικαταστήσουν τους λέβητες πετρελαίου χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου μέσου. Παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 40% στις ετήσιες δαπάνες θέρμανσης σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες πετρελαίου. Αποτελούν κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης ενώ φθάνουν ή και ξεπερνούν σε βαθμό απόδοσης τους λέβητες πετρελαίου. Η αναλογία καυσίμου μεταξύ των δύο τύπων είναι, 1lt πετρελαίου=2Kg πελλετ (περίπου).

Η επιλογή ενός λέβητα πέλλετ δεν πρέπει να βασισθεί μόνο στην χαμηλή τιμή του προϊόντος αλλά κατά κύριο λόγο πρέπει να βασισθεί στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συνολικά μεγιστοποιούν τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης.

Ενδεικτικά οι παράγοντες που πρέπει να  ληφθούν υπόψη στην αγορά ενός λέβητα πέλλετ είναι:

-Τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος (αυτόματη έναυση, βαθμός απόδοσης μεγαλύτερος του 90%, αυτόματο σύστημα καθαρισμού, αυτόματο έλεγχο δοσολογίας καυσίμου, χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμου)

-Στιβαρή κατασκευή και τέλεια συναρμογή των επιμέρους υλικών.

-After sales service αντιπροσώπου (service, απόθεμα ανταλλακτικών, τεχνική βοήθεια κ.τ.λ.).

-Πιστοποίηση βαθμού απόδοσης λέβητα.

-Χρονική διάρκεια εγγύησης προϊόντος.

 

Σόμπες πέλλετ

Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο τύπους, τις αερόθερμες και νερού (καλοριφέρ). Αμφότεροι οι τύποι χρειάζονται μια καπνοδόχο διαμέτρου 8cm. Κατά κύριο λόγο καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης ενιαίων χώρων και δωματίων μέχρι περίπου 150m². Στην περίπτωση θέρμανσης περισσότερων του ενός δωματίου με χρήση αερόθερμης σόμπας είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αεραγωγών μεταφοράς αέρα (κανάλια αέρα).

Οι σόμπες νερού (καλοριφέρ) συνδέονται στα σώματα καλοριφέρ με αποτέλεσμα την θέρμανση όλου του σπιτιού. Στην έρευνα αγοράς μιας σόμπας πέλλετ θα πρέπει ο καταναλωτής να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον βαθμό απόδοσης (μεγαλύτερος από 89%), στην ποιότητα των υλικών κατασκευής, στα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας, στην εγγύηση και το after sales service

Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού    Δείτε βασικά διαγράμματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε:

 

Home Gas Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού 1 Home Gas Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού 2

 

 

Διαγράμματα για τη μελέτη & διαστασιολόγηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Για τη μελέτη και διαστασιολόγηση συστημάτων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) απαιτούνται στοιχεία ηλιακής ακτινοβολίας, κλιματολογικά δεδομένα, μετρήσεις αιολικού δυναμικού κ.α.

 

Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Επενδύοντας στον ήλιο με τους ειδικούς

 

Οι υπηρεσίες μας:

 • Σχεδίαση, ανάλυση και ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιακά θερμικά)
 • Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. (Εξαίρεση από Άδεια Παραγωγής / Άδεια Παραγωγής / Άδεια εγκατάστασης / Άδεια Λειτουργίας)
 • Ανάπτυξη και ανάλυση βιωσιμότητας επχειρηματικών σχεδίων συστημάτων ΑΠΕ
 • Ολοκληρωμένες προτάσεις για υπαγωγή έργων σε επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις
 • Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μικρής και μεγάλης κλίμακας. Λύσεις «Με το κλειδί στο χέρι»

 

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

 • Μονοκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Πολυκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Υβριδικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Άμορφου πυριτίου Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά πάνελ

 

Βάσεις στήριξης – Trackers

 • Σταθερές βάσεις στήριξης
 • Trackers

 

Ανεμογεννήτριες

 • Ανεμογεννήτριες

 

Inverters

 • Inverters διασυνδεδεμένου συστήματος
 • Inverters αυτόνομου συστήματος

 

Ρυθμιστές – Μπαταρίες – Εποπτεία

 • Ρυθμιστές φόρτισης
 • Μπαταρίες
 • Συστήματα εποπτείας & ελέγχου

 

Home Gas Ελληνικός χάρτης ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά

Home Gaw Ευρωπαϊκός Χάρτης ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά

Net-Metering

Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών. Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του net‐metering

 

Εισαγωγή

Ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net‐metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Το net‐metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.

Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση/πίστωση του καταναλωτή αφορά στη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο εκάστοτε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργεια, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά πιστώνεται λογιστικά για μια ορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως ένα χρόνο) οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση.

 

Τι Προβλέπεται στην Ελλάδα

Με το Ν.4203/2013 (ΦΕΚ 235Α/1‐11‐2013) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση του net‐metering. Οι ρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν με το Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α/7‐4‐2014) και προβλέπουν τα εξής:

Άρθρο 6
Προσθήκη διατάξεων στο ν. 3468/2006

…Μετά το άρθρο 14 του ν. 3468/2006 προστίθεται άρθρο 14Α ως εξής:

Άρθρο 14Α
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς

 1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο Δίκτυο. Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία των δύο τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης α ́ της παρ. 5 του άρθρου 3 για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου μπορεί να θέτει περιορισμούς στην απορροφώμενη ισχύ για λόγους ασφάλειας της λειτουργίας του Δικτύου ή του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του Διαχειριστή και γνώμη της Ρ.Α.Ε, καθορίζονται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας και ειδικότερα οι χρεώσεις που θα περιλαμβάνονται στον συμψηφισμό, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα υπολογίζεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός, ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας. Το πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο Δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Με την ανωτέρω απόφαση μπορεί να διαφοροποιείται ο τρόπος συμψηφισμού βάσει του μεγέθους των σταθμών, του επιπέδου τάσης σύνδεσης και των ειδικότερων χαρακτηριστικών των τιμολογίων κατανάλωσης. Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται και η μοναδιαία τιμή με την οποία θα υπολογίζεται η αποζημίωση για το πλεόνασμα της ενέργειας η οποία θα καταβάλλεται από τους Προμηθευτές, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 (ΦΕΚ Α’ 286)
 2. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από δημόσιους φορείς στις εγκαταστάσεις τους στο πλαίσιο διευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι δυνατή η σύνδεσή τους τόσο στο Δίκτυο όσο και στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Σύστημα ή το Δίκτυο, από τους σταθμούς του προηγούμενου εδαφίου, και μέχρι ποσοστό 20% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας, σε ετήσια βάση, αποζημιώνεται βάσει των τιμών του πίνακα της περίπτωσης β ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 13.

 

Στις 30/12/2014, υπογράφηκε μια νέα υπουργική απόφαση στην οποία προβλέπονται τα εξής για την εφαρμογή του net‐metering.

Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5*Συμφωνημένη Ισχύς Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ανώτατη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο της παρ.1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 (500 kWp), όπως εκάστοτε ισχύει.

Ειδικά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται στο πλαίσιο του Προγράμματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5*Συμφωνημένη Ισχύς Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ανώτατη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 50 kWp για την Κρήτη και των 20 kWp για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων της παρούσας που θα εγκατασταθεί σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ.

Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.

Το Πρόγραμμα αφορά σε σταθερά φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο ή όμορο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο Δίκτυο. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστημάτων. Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση αυτών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών του κτιρίου, σύμφωνα με τα οικεία καταστατικά ή άλλα δεσμευτικά συμφωνητικά, βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων συμφωνητικών, απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού, σε κύριο ή τον έχοντα νόμιμη χρήση οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου όπου βρίσκεται ο χώρος.

Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης.

Η Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού συνάπτεται μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Για την σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού πρέπει να έχει προηγηθεί Σύμβαση Σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό σύστημα με τον Διαχειριστή του Δικτύου καθώς και πλήρης εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προμηθευτή ή ένταξη σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών προς τον οικείο Προμηθευτή. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η ύπαρξη ενεργού παροχής κατανάλωσης στον χώρο όπου το σύστημα εγκαθίσταται, επ’ ονόματι του αυτοπαραγωγού.

Στην περίπτωση που ο αυτοπαραγωγός αλλάξει Προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεών του, λήγει αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι πέντε (25) ετών διάστημα μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του νέου Προμηθευτή. Σε περίπτωση μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του χώρου όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα, ο νέος κύριος του χώρου υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.

Σε περίπτωση που καταναλωτής έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου στον οποίο γίνεται η κατανάλωση, αλλά ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ο κύριος του χώρου αυτού, είναι επιτρεπτή η σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού είτε με τον κύριο, είτε με τον έχοντα τη νόμιμη χρήση του χώρου αυτού. Προϋπόθεση για τη σύναψη της Σύμβασης Συμψηφισμού είναι η ύπαρξη ενεργού παροχής κατανάλωσης επ’ ονόματι του αυτοπαραγωγού.

Σε περίπτωση σύνδεσης με την κοινόχρηστη παροχή του κτιρίου, η Σύμβαση Συμψηφισμού συνάπτεται με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο των ιδιοκτητών των οριζόντιων ιδιοκτησιών επ’ ονόματι του οποίου θα πρέπει να είναι και η κοινόχρηστη παροχή κατανάλωσης. Για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού με τον καταναλωτή που έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου απαιτείται σχετική έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου και του φωτοβολταϊκού συστήματος, με τον νόμιμο χρήστη του χώρου για την παραχώρηση της χρήσης του φωτοβολταϊκού συστήματος. Σε περίπτωση που συναφθεί Σύμβαση Συμψηφισμού κατά τα ανωτέρω και μεταβληθεί το πρόσωπο που έχει τη νόμιμη χρήση του χώρου, τροποποιείται η Σύμβαση Συμψηφισμού, για το υπολειπόμενο διάστημα των 25 ετών, ως προς το πρόσωπο που μεταβάλλεται και επ’ ονόματι του οποίου είναι πλέον η παροχή κατανάλωσης.

Σε περίπτωση που στο τιμολόγιο κατανάλωσης του αντισυμβαλλόμενου αυτοπαραγωγού προβλέπεται κλιμακούμενη χρέωση, στο ανταγωνιστικό σκέλος του, ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με τρόπο που να προκύπτουν οι χαμηλότερες χρεώσεις για τον αυτοπαραγωγό.

Σε ότι αφορά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των αυτοπαραγωγών με ενεργειακό συμψηφισμό. Η νομοθεσία (με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014) προβλέπει ότι οι αυτοπαραγωγοί θα επιβαρύνονται μόνο με χρέωση ΥΚΩ για το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν (είτε αυτή προέρχεται από το Δίκτυο είτε την παράγουν οι ίδιοι) και απαλλάσσονται από τη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για το τμήμα της ενέργειας που παράγουν οι ίδιοι.

Με βάση τα παραπάνω και τα τρέχοντα τιμολόγια της ΔΕΗ για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, ο συμψηφισμός θα γίνεται, για μεν τον οικιακό καταναλωτή περίπου στα 0,185€/kWh (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), για δε τον εμπορικό καταναλωτή στα 0,1200,165€/kWh.

 

Οι Χρεώσεις για τους Καταναλωτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Στους παρακάτω πίνακες, φαίνονται οι διάφορες χρεώσεις για οικιακό καταναλωτή και μικρό εμπορικό καταναλωτή όπως ισχύουν τον Ιούλιο του 2014.

Οικιακό Τιμολόγιο
Ετήσια Κατανάλωση 4.500
Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh) 0,1059
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh) 0,0059
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh) 0,0224
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (€/kWh) 0,0070
ΕΦΚ (€/kWh) 0,0022
Ειδικό Τέλος 5‰ 0,0004
ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh) 0,0263
Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh) 0,0005
ΣΥΝΟΛΟ (€/kWh) 0,1706
ΦΠΑ 0,0221
ΣΥΝΟΛΟ (€/kWh) 0,1927

 

Εμπορικό Τιμολόγιο Γ21
Ετήσια Κατανάλωση (kWh) 10.000
Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh) 0,1021
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh) 0,0058
Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh) 0,0228
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (€/kWh) 0,0182
ΕΦΚ (€/kWh) 0,0050
Ειδικό Τέλος 5‰ 0,0004
ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh) 0,0309
Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh) 0,0005
ΣΥΝΟΛΟ (€/kWh) 0,1857

Αφαιρώντας τα ΥΚΩ, ο συμψηφισμός θα γίνεται, για μεν τον οικιακό καταναλωτή περίπου στα 0,185€/kWh (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ), για δε τον εμπορικό καταναλωτή (που υπάγεται στο εν λόγω τιμολόγιο) στα 0,165€/kWh.

 

Παραδείγματα Εφαρμογών του Net-Metering

Εξετάζουμε τι επιπτώσεις έχουν στην αποπληρωμή ενός μικρού οικιακού ή εμπορικού συστήματος οι ρυθμίσεις για το net‐metering που περιγράψαμε προηγουμένως.

Η ανάλυση γίνεται ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 3,5 kWp και μια μικρή επιχείρηση που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 7 kWp.

 

Υποθέσεις για Οικιακό Αυτοπαράγωγο

 1. Ενδεικτικό κόστος συστήματος 9.200€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και κόστος σύνδεσης)
 2. Ενεργειακή απόδοση 1.450 kWh/kWp
 3. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας 0,2%
 4. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας 2%
 5. Ετήσιο λειτουργικό κόστος 1% της αρχικής επένδυσης (με ετήσια αναπροσαρμογή 2%)
 6. 10ετής δανεισμός του 50% στο 7%

solarp1

 

 

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τις 15.000€ στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό προμηθευτή). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 10,4%.

 

Υποθέσεις για Εμπορικό Αυτοπαράγωγο

 1. Ενδεικτικό κόστος συστήματος 12.000€ (περιλαμβάνει κόστος σύνδεσης)
 2. Ενεργειακή απόδοση 1.450 kWh/kWp
 3. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας 0,2%
 4. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας 2%
 5. Ετήσιο λειτουργικό κόστος 1% της αρχικής επένδυσης (με ετήσια αναπροσαρμογή 2%)
 6. 10ετής δανεισμός του 50% στο 7%

solarp2

 

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει συνολικό όφελος περί τις 40.600€ προ φόρων στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τη ΔΕΗ ή άλλο εναλλακτικό προμηθευτή). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 19,8% (ή 15,4% μετά από φόρους)