Homegas Ανακαίνιση

Ενεργειακή Επιθεώρηση

Η Home Gas οδηγώντας τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, δημιούργησε το 2010 το τμήμα Home Gas energy” με κύρια δραστηριότητα τις εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε νέα και υφιστάμενα κτίρια.

Το τμήμα αυτό πλαισιώνεται από έμπειρους ενεργειακούς μηχανικούς, έχοντας υλοποιήσει μέχρι σήμερα αρκετά έργα που αφορούν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια – ξενοδοχεία , συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοποριακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου

Το ζητούμενο της ενεργειακής επιθεώρησης είναι η κατάταξη του κτιρίου αναφορικά με την ενεργειακή του κατανάλωση. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα να  υπολογίσουμε την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Έχοντας υπολογίσει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, γνωρίζουμε μεν τι καταναλώνει το κτίριο, το μέγεθος όμως αυτό δε μπορεί να μας δώσει πλήρη εικόνα για το αν το κτίριο είναι ενεργειακά αποδοτικό ή όχι.

Για να κάνουμε τον ενεργειακό έλεγχο του εξεταζόμενου κτιρίου το συγκρίνουμε με ένα θεωρητικό όμοιο κτίριο το οποίο ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Το κτίριο αυτό ονομάζεται κτίριο αναφοράς και αποτελεί την βάση σύγκρισης για το προς επιθεώρηση κτίριο. Συγκρίνουμε δηλαδή την ενεργειακή απόδοση του προς επιθεώρηση κτιρίου με αυτή του κτιρίου αναφοράς και ανάλογα του πόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη είναι κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία.

 

Έκδοση ενεργειακού  πιστοποιητικού

Βήματα:

 • Ανάθεση της ενεργειακής επιθεώρησης από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.
 • Καταχώρηση στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου και λήψη αριθμού πρωτοκόλλου.
 • Αυτοψία και λήψη δεδομένων.
 • Υπολογισμοί.
 • Προτάσεις για την ενεργειακή βελτίωση του κτιρίου.
 • Έκδοση Πιστοποιητικού.

Η χρονική ισχύ του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι 10 χρόνια από την έκδοσή του, εφόσον στο ενδιάμεσο δεν έχουν προκύψει μεταβολές ή τροποποιήσεις που να επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

 

Σκοπός της ενεργειακής επιθεωρήσεις κτιρίου

Αρχικός στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα ηλεκτρονικό μητρώο με τα υφιστάμενα κτίρια και την ενεργειακή τους κατάταξη με βάση μία συγκεκριμένη κλίμακα.

Ταυτόχρονα το ενεργειακό πιστοποιητικό δίνει την δυνατότητα στον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να εντοπίσουν τα αδύναμα ενεργειακά σημεία του κτιρίου, και να προβούν σε συγκεκριμένες πλέων επεμβάσεις πάνω στο κτίριο γνωρίζοντας εξ αρχής την πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουνε.

Σκοπός της Home Gas είναι η λύση-πακέτο που μπορεί να δοθεί σε ένα κτίριο για να ελαχιστοποίηση της ενεργειακές απώλειες κάνοντας επεμβάσεις είτε στο κέλυφος του κτιρίου είτε στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα του κτιρίου, συγκρίνοντας πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχουμε με τις επεμβάσεις σε σχέση με την απόσβεση του κεφαλαίου που χρειάζεται για να γίνει η επένδυση.

Θα χαρούμε πολύ να βρεθούμε δίπλα σας και να βρούμε μαζί την κατάλληλη ενεργειακή λύση για το δικό σας σπίτι.

 

 

Θερμομόνωση

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να:

 • Κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.
 • Μην αερίζετε υπερβολικά.
 • Τα παντζούρια και τα ρολά πρέπει να κλείνουν το βράδυ τον χειμώνα και την ημέρα το καλοκαίρι.

Τα κτίρια κατασκευής πριν το 1980 συνήθως δεν έχουν μόνωση. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια μπορείτε να:

 • Προσθέσετε θερμομόνωση οροφής, καλά μονωμένη ταράτσα για σπίτι 100 τ.μ. σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 300€ το χρόνο.
 • Αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια. Τα διπλά τζάμια μειώνουν το κόστος ενέργειας έως 50%.
 • Προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα). Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα καινούργια κτίρια, κατασκευασμένα μετά το 1980, αν είναι σωστά κατασκευασμένα, έχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση.

Προσοχή όμως: Αν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολώνες από μπετόν), δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και μπορεί να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε κατασκευαστικές λύσεις, πρέπει να αερίζετε περισσότερο το χώρο.

 

Συστήματα θέρμανσης

Θέρμανση χώρων

 • Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.
 • Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν ανοίξετε παράθυρα.
 • Εγκατάσταση αντισταθμιστικών θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης στις πολυκατοικίες, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας που αντενδείκνυται.
 • Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερώνονται, να μην έχουν καλύμματα, να μην βρίσκονται πίσω από έπιπλα και να μην χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα των ρούχων (μεγάλη αύξηση υγρασίας)
 • Φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.
 • Να ζητάτε από το συντηρητή να αλλάζει το μπεκ πετρελαίου του καυστήρα σας.

 

Ενδοδαπέδια θέρμανση (θερμομόνωση δαπέδου)

Τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους ως ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε:

 • Κτίρια κατοικιών
 • Δημόσια κτίρια (νηπιαγωγεία, σχολεία, εκκλησίες, κλειστά γυμναστήρια, γηροκομεία)
 • Ξενοδοχεία
 • Βιομηχανικά κτίρια (χώροι παραγωγής ή αποθήκευσης)
 • Με το ενδοδαπέδιο σύστημα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 15% και μηδενική συντήρηση.
 • Χάρη στο υψηλό ποσοστό ακτινοβολίας ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου, η αίσθηση της θαλπωρής, στην περίπτωση της θέρμανσης, γίνεται αντιληπτή σε αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες χώρου. Η θερμοκρασία χώρου μπορεί να μειωθεί κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει μια ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 6%.

Οι ειδικευμένοι μηχανικοί της εταιρείας μας με την πολυετή εμπειρία τους σε διαστασιολόγηση και εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, μπορούν να σας προτείνουν την βέλτιστη λύση κεντρικών και αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης. Επίσης οι εκπαιδευμένοι τεχνικοί της Home Gas μπορούν να στηρίζουν το λεβητοστάσιο σας και να κάνουν όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και να σας παραδώσουν εκτυπωμένες μετρήσεις των ρύπων του λέβητα.

 

Aντλίες θερμότητας

 • Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν κυρίως την ενέργεια του αέρα του περιβάλλοντος για την παραγωγή θέρμανσης ή ψύξης. Αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μειώνει την συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ελαχιστοποιεί το ποσό εκπομπών του CO2.
 • Εγκαθιστώντας μία αντλία θερμότητας σε ένα νέο ή υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης εξοικονομείται έως και 40% ενέργεια συνεπώς και χρήματα σε σχέση με τη συμβατική λύση του λέβητα.
 • Με τις αντλίες θερμότητας, απολαύστε την άνεση κάθε εποχή του χρόνου χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και συμβάλλοντας θετικά στην προστασία του πλανήτη μας.

 

Συστήματα κλιματισμού

Ψύξη – Κλιματισμός

Απλές συμβουλές:

 • Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.
 • Τις ζεστές μέρες αερίστε το κτίριό σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
 • Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
 • Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες.
 • Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό «μικρόκλιμα», όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.
 • Αξιοποιείστε τη βλάστηση στην οροφή (βελτιώνει τη θερμομόνωση, «κόβει» την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου), αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).
 • Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν το χώρο (π.χ. σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

Η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο βρίσκεται στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

 

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε:

 • Ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό σε ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.
 • Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι (δοκιμάστε και τους 28 ή 27 °C, πιθανότατα θα νιώθετε ικανοποιητική δροσιά).
 • Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
 • Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
 • Η εγκατάσταση πρέπει να συντηρείται μια φορά το χρόνο από τον αρμόδιο τεχνίτη συντηρητή. Η συντήρηση εξασφαλίζει καλή ποιότητα αέρα και οικονομική λειτουργία του συστήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα φίλτρα του αέρα και τον πύργο ψύξης του νερού. Τα φίλτρα έχουν τεράστια σημασία για την υγεία των ανθρώπων και πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά.

 

Συστήματα Ζεστού Νερού Χρήσης

Θερμοσίφωνας – Ζεστό νερό

 • Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα πάνω από τους 50 °C.
 • Ανάψτε το θερμοσίφωνά σας όσο και όταν χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
 • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
 • Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
 • Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας καλής ποιότητος, τοποθετημένος σε σωστή θέση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ζεστού νερού χρήσης για 6 μήνες τουλάχιστον (Μάιος-Οκτώβριος). Μπορεί επίσης να τροφοδοτεί το πλυντήριο ρούχων και πιάτων με ζεστό νερό, εφόσον τα πλυντήρια αυτά είναι του τύπου Hot Fill (διπλής παροχής, για ζεστό και κρύο νερό).

 • Ανάβετε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 40-50°C το καλοκαίρι.

Η εταιρεία μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος θα καλύπτει τις απαιτήσεις όλης της οικογένεια σας.

 

Συστήματα Εξοικονόμησης Νερού

Εξοικονόμηση Νερού:

 • Κατά το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι προτιμότερο το γέμισμα του νεροχύτη ή λεκάνης με νερό και απορρυπαντικό. Το ξέβγαλμα θα πρέπει να γίνεται με χαμηλή ροή.
 • Όχι στο ξεπάγωμα τροφών στη βρύση. Η απόψυξη μπορεί κάλλιστα να γίνεται σταδιακά από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου και στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
 • Κλείσιμο βρύσης κατά το βούρτσισμα των δοντιών και το ξύρισμα, 10 σταγόνες το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό τον χρόνο.
 • Σύντομο ντους αντί για γέμισμα της μπανιέρας, για 3-4 λεπτά συνεχούς ροής του νερού η κατανάλωση υπολογίζεται στα 40-60 lit., ενώ το μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα απαιτεί περίπου 180 lit. Ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με τον διακόπτη παροχής στο ακουστικό του ντους και το κλείσιμο του νερού την ώρα του σαπουνίσματος.
 • Οικονομικό πρόγραμμα στο πλυντήριο ρούχων και αξιοποίηση ολόκληρης της χωρητικότητας του κάδου, έτσι γίνεται εξοικονόμηση έως και 150 λίτρων / πλύση.
 • Το καζανάκι κάθε τράβηγμα «κοστίζει» περίπου 12 λίτρα. Μια λύση είναι το καζανάκι μικρής / μεγάλης ροής, που καταναλώνει 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα. Και, φυσικά, υπάρχει πάντα και το δοκιμασμένο «τούβλο μέσα στο καζανάκι», το οποίο λόγω όγκου μειώνει την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται.
 • Δεξαμενή συγκέντρωσης βρόχινου νερού.
 • Τακτικός έλεγχος των υδραυλικών συστημάτων για τυχόν διαρροές.

 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συστήματα θέρμανσης. Τι πρέπει να προσέξετε, ποιες είναι οι εναλλακτικές έναντι του πετρελαίου:

 

Συστήματα αερίου (φυσικό αέριο, προπάνιο)

Τα συστήματα αερίου αφορούν κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει κάλυψη δικτύου φυσικού αέριου (Ν. Αττικής, Θεσσαλία, Ν. Θεσσαλονίκης). Η λύση του φυσικού αερίου για τους κατοίκους των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών αποτελεί “μονόδρομο” για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και ευκολίας χρήσης.

Λύσεις υπάρχουν τόσο για την αυτονόμηση κάποιου διαμερίσματος με την αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα αερίου, όσο και για τις ανάγκες θέρμανσης όλου του κτηρίου με την τοποθέτηση ενός κεντρικού λέβητα αερίου.

Στην αγορά ενός ατομικού επιτοίχιου λέβητα καλό θα ήταν να αναζητήσετε προϊόντα με προστασίας στεγανότητας (ένδειξη IPx5D), με δύο ανεξάρτητους εναλλάκτες (ένας για το ζεστό νερό και ένας για την θέρμανση) και με ενσωματωμένο σύστημα χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας (δυνατότητα σύνδεσης με ενδοδαπέδια θέρμανση ή θερμαντικά σώματα). Επίσης προτιμήστε έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης για επιπλέον εξοικονόμηση καυσίμου κατά 15% σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα αερίου.

 

Συστήματα πετρελαίου

Όσα κτήρια έχουν εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και είναι κατασκευασμένα πριν το έτος 2000 θα πρέπει να γίνει έλεγχος του βαθμού απόδοσης του συστήματος λέβητα-καυστήρα από αδειούχο τεχνικό συντηρητή.

Σε περίπτωση που ο βαθμός απόδοσης διαπιστωθεί ότι είναι κάτω από 85% θα πρέπει να προβείτε σε ρύθμιση ή αντικατάσταση είτε του λέβητα είτε του καυστήρα. Σε περίπτωση αλλαγής επιλέξτε έναν λέβητα χυτοσίδηρο (μαντέμι) με βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 91% (λέβητας χαμηλών θερμοκρασιών).

Παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν στην τιμή ενός χυτοσίδηρου λέβητα είναι το βάρος, η εγγύησή και οι “διαδρομές καυσαερίων” του.

 

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • αέρα-νερού
 • αέρα-αέρα
 • νερού-νερού (γεωθερμικές)

Ο επικρατέστερος και πιο διαδεδομένος τύπος αντλίας θερμότητας είναι ο τύπος αέρα-νερού. Σε μια αντλία θερμότητας πρέπει να λάβουμε υπόψη το COP, δηλαδή τον λόγο της μεταφερόμενης ενέργειας προς την καταναλισκόμενη. Ο συντελεστής COP μπορεί να λάβει τιμές από 1,5 έως 5,7. (όσο μεγαλύτερη η τιμή του COP τόσο μεγαλύτερη και η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται). Λειτουργεί χρησιμοποιώντας σαν πηγή ενέργειας το ρεύμα και την ενέργεια του περιβάλλοντος.

Με μια αντλία θερμότητας (υψηλών θερμοκρασιών) μπορεί κανείς να αυτονομηθεί από την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης της πολυκατοικίας του ή και να αντικαταστήσει τον συμβατικό λέβητα θέρμανσης σε περίπτωση που διαμένει σε μονοκατοικία. Οι αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι ενιαίες/monoblock (όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται στο ενιαίο κέλυφος)  ή διαιρούμενες/split. Στην αγορά μιας αντλίας θερμότητας πρέπει να ληφθεί υπόψη o συντελεστής COP, το service αλλά και η υποστήριξη του εκάστοτε αντιπροσώπου. Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας δεν απαιτείται λεβητοστάσιο.

 

Συστήματα με καύση ξύλου (λέβητες ξύλου – σόμπες ξύλου κ.τ.λ.)

Η χρήση συστημάτων καύσης ξύλου για την θέρμανση ή και την παραγωγή ζεστού νερού κατά κύριο λόγο πρέπει να γίνεται σε περιοχές με μεγάλη αφθονία της συγκεκριμένης καύσιμης ύλης.

Η καύση ξύλου για συστήματα θέρμανσης είναι νόμιμη σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά για λόγους ευκολίας χρήσης, ασφάλειας αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων (φαινόμενα λαθροϋλοτομία) δεν προτείνεται για συστηματική χρήση.

Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιος επιθυμεί την αγορά ενός λέβητα ξύλου ή μιας σόμπας ξύλου πρέπει να επιλέξει σύμφωνα με τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (τεχνολογία πυρόλυσης), τον βαθμό απόδοσης αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας.

 

Λέβητες πέλλετ

Οι λέβητες πέλλετ μπορούν να αντικαταστήσουν τους λέβητες πετρελαίου χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου μέσου. Παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 40% στις ετήσιες δαπάνες θέρμανσης σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες πετρελαίου. Αποτελούν κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης ενώ φθάνουν ή και ξεπερνούν σε βαθμό απόδοσης τους λέβητες πετρελαίου. Η αναλογία καυσίμου μεταξύ των δύο τύπων είναι, 1lt πετρελαίου=2Kg πελλετ (περίπου).

Η επιλογή ενός λέβητα πέλλετ δεν πρέπει να βασισθεί μόνο στην χαμηλή τιμή του προϊόντος αλλά κατά κύριο λόγο πρέπει να βασισθεί στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συνολικά μεγιστοποιούν τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης.

Ενδεικτικά οι παράγοντες που πρέπει να  ληφθούν υπόψη στην αγορά ενός λέβητα πέλλετ είναι:

-Τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος (αυτόματη έναυση, βαθμός απόδοσης μεγαλύτερος του 90%, αυτόματο σύστημα καθαρισμού, αυτόματο έλεγχο δοσολογίας καυσίμου, χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμου)

-Στιβαρή κατασκευή και τέλεια συναρμογή των επιμέρους υλικών.

-After sales service αντιπροσώπου (service, απόθεμα ανταλλακτικών, τεχνική βοήθεια κ.τ.λ.).

-Πιστοποίηση βαθμού απόδοσης λέβητα.

-Χρονική διάρκεια εγγύησης προϊόντος.

 

Σόμπες πέλλετ

Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο τύπους, τις αερόθερμες και νερού (καλοριφέρ). Αμφότεροι οι τύποι χρειάζονται μια καπνοδόχο διαμέτρου 8cm. Κατά κύριο λόγο καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης ενιαίων χώρων και δωματίων μέχρι περίπου 150m². Στην περίπτωση θέρμανσης περισσότερων του ενός δωματίου με χρήση αερόθερμης σόμπας είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αεραγωγών μεταφοράς αέρα (κανάλια αέρα).

Οι σόμπες νερού (καλοριφέρ) συνδέονται στα σώματα καλοριφέρ με αποτέλεσμα την θέρμανση όλου του σπιτιού. Στην έρευνα αγοράς μιας σόμπας πέλλετ θα πρέπει ο καταναλωτής να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον βαθμό απόδοσης (μεγαλύτερος από 89%), στην ποιότητα των υλικών κατασκευής, στα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας, στην εγγύηση και το after sales service

Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού    Δείτε βασικά διαγράμματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε:

 

Home Gas Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού 1 Home Gas Διαγράμματα Πτώσης Πίεσης Νερού 2

 

 

Διαγράμματα για τη μελέτη & διαστασιολόγηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Για τη μελέτη και διαστασιολόγηση συστημάτων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) απαιτούνται στοιχεία ηλιακής ακτινοβολίας, κλιματολογικά δεδομένα, μετρήσεις αιολικού δυναμικού κ.α.

 

Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Επενδύοντας στον ήλιο με τους ειδικούς

 

Οι υπηρεσίες μας:

 • Σχεδίαση, ανάλυση και ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιακά θερμικά)
 • Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. (Εξαίρεση από Άδεια Παραγωγής / Άδεια Παραγωγής / Άδεια εγκατάστασης / Άδεια Λειτουργίας)
 • Ανάπτυξη και ανάλυση βιωσιμότητας επχειρηματικών σχεδίων συστημάτων ΑΠΕ
 • Ολοκληρωμένες προτάσεις για υπαγωγή έργων σε επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις
 • Προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ μικρής και μεγάλης κλίμακας. Λύσεις «Με το κλειδί στο χέρι»

 

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

 • Μονοκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Πολυκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Υβριδικά Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Άμορφου πυριτίου Φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά πάνελ

 

Βάσεις στήριξης – Trackers

 • Σταθερές βάσεις στήριξης
 • Trackers

 

Ανεμογεννήτριες

 • Ανεμογεννήτριες

 

Inverters

 • Inverters διασυνδεδεμένου συστήματος
 • Inverters αυτόνομου συστήματος

 

Ρυθμιστές – Μπαταρίες – Εποπτεία

 • Ρυθμιστές φόρτισης
 • Μπαταρίες
 • Συστήματα εποπτείας & ελέγχου

 

Home Gas Ελληνικός χάρτης ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά

Home Gaw Ευρωπαϊκός Χάρτης ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά