Προτάσεις για να μειώσουμε τις απώλειες και να ζεσταθούμε «έξυπνα» και οικονομικά

-Βάλτε το θερμοστάτη στους 19-20 °C. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε το θερμοστάτη εξοικονομείς 1-2 % σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στο λογαριασμό σου έως και 10%.

-Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!

-Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας το διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.

-Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.

-Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.

-Εντοπίστε τα κουφώματα που “μπάζουν” και αεροστεγάνωστέ τα. Μειώστε τις απώλειες θερμότητας και βελτίωστε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.

-Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.

-Κλείστε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε. -Εξαερώστε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε.

-Συντήρηστε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.