15 βήματα για την εντάξει στο πρόγραμμα Εξοικονομώ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017» και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ετοιμάζονται.

Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την υποβολή αίτησης και ένταξης στο πρόγραμμα είναι η εξής:

ΒΗΜΑ 1ο

Με τους κωδικούς του taxisnet ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

ΒΗΜΑ 2ο

Καταχωρεί τα οικονομικά του στοιχεία (φορολογητέο εισόδημα, προστατευόμενα μέλη κλπ) καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο γίνεται η αίτηση. Το σύστημα διασταυρώνει τα στοιχεία της αίτησης μ’ αυτά που είναι καταχωρημένα στο taxisnet και μόνο εφόσον υπάρχει ταύτιση, η αίτηση προχωρά στο επόμενο στάδιο.

ΒΗΜΑ 3ο

Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει αν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει Σύμβουλο Έργου για την διαδικασία υποβολής της αίτησης. Αν ναι τότε καταχωρεί τα στοιχεία του και τον εξουσιοδοτεί, ώστε να μπορεί να συμπληρώσει στη συνέχεια τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτησή του.

Ο Σύμβουλος Έργου εφόσον έχει πάρει την εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο μπορεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος με τους δικούς του κωδικούς του taxisnet και να συμπληρώσει την αίτηση του ενδιαφερόμενου μέχρι το στάδιο πριν την τελική υποβολή της αίτησης.

ΒΗΜΑ 4ο

Ο ενδιαφερόμενος ελέγχει τα στοιχεία που συμπληρώθηκαν και υποβάλει την αίτηση.

Προσοχή!

Η τελική υποβολή της αίτησης γίνεται υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο.

ΒΗΜΑ 5ο

Ο ενδιαφερόμενος ή ο Σύμβουλος Έργου καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου (Α’ ΠΕΑ) και καταχωρεί α) τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει β) το αντίστοιχο κόστος τους και γ) τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει με την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

ΒΗΜΑ 6ο

Ο ενδιαφερόμενος ή ο Σύμβουλος Έργου επισυνάπτει ηλεκτρονικά στην αίτησή του τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (σε μορφή pdf).

ΒΗΜΑ 7ο

Ελέγχονται από το σύστημα τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν (οικονομικά στοιχεία, στοιχεία ακινήτου, επίτευξη ενεργειακού στόχου) καθώς επίσης γίνεται έλεγχος στην πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

ΒΗΜΑ 8ο

Ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή και η αίτηση καταχωρείται ως «κατ’ αρχήν επιλέξιμη». Στην περίπτωση που η αίτηση κρίνεται ως «μη επιλέξιμη – απορρίπτεται», ο ενδιαφερόμενος ή ο Σύμβουλος Έργου έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τα στοιχεία του αιτήματος.

Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται με ηλεκτρονική επιστολή για τυχόν δικαιολογητικά που λείπουν και έχει το δικαίωμα να επισυνάψει τα συμπληρωματικά στοιχεία. Εφόσον η αίτηση είναι επιλέξιμη και δεν υπάρχουν ελλείψεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του λαμβάνοντας στη συνέχεια αριθμό πρωτοκόλλου.

ΒΗΜΑ 9ο

Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων και το κόστος του σύμβουλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων (Α΄ ΠΕΑ και Β΄ ΠΕΑ).

ΒΗΜΑ 10ο

Ο ενδιαφερόμενος, ενημερώνει αν επιθυμεί να λάβει δάνειο για να καλύψει την συμμετοχή του στο κόστος των εργασιών. Εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει την Τράπεζα που επιθυμεί. Η τράπεζα διενεργεί τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας του ωφελούμενου. Η τράπεζα εντός 15 ημερών οφείλει να απαντήσει στον αιτούντα με ηλεκτρονική επιστολή αν δέχεται να του χορηγήσει δάνειο. Σημειώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει την αρχική αίτηση χωρίς δάνειο.

ΒΗΜΑ 11ο

Ο ωφελούμενος υποβάλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού) ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα. Στην περίπτωση που έχει επιλεγεί λήψη δανείου, αναμένεται η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον ωφελούμενου. Η δανειακή σύμβαση μετά την υπογραφή της ψηφιοποιείται και ανεβαίνει στο σύστημα.

ΒΗΜΑ 12ο

Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης γίνεται εκταμίευση του 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση των εργασιών. Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί η λήψη δανείου δίνεται προκαταβολή με κατάθεση ιδίων κεφαλαίων, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, στον προμηθευτή και για ποσό που δεν υπερβαίνει το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει στον προμηθευτή, καθώς η επιχορήγηση που τελικά θα λάβει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά των πιστοποιούμενων επιλέξιμων δαπανών μείον το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στους προμηθευτές με ίδια κεφάλαια του ωφελούμενου. Οι προμηθευτές και ο ωφελούμενος ενημερώνονται για την κατάθεση των προκαταβολών.

ΒΗΜΑ 13o

Γίνεται η υλοποίηση των παρεμβάσεων.

ΒΗΜΑ 14ο

Ενεργεί ο μηχανικός την δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση και μετά την έκδοση του Β’ ΠΕΑ, ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά.

ΒΗΜΑ 15ο

Ο ωφελούμενος ενημερώνεται από το πληροφοριακό σύστημα για το χρηματικό ποσό που ο ίδιος θα πρέπει να καταβάλει στους προμηθευτές, σύμφωνα με τον τελικό συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό του έργου.

Το σύστημα εγκρίνει το τελικό κόστος και ο ωφελούμενος εξοφλεί τους προμηθευτές. Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει συνάψει τραπεζικό δάνειο, ενημερώνει την τράπεζα για την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού του δανείου για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων/προμηθευτών κλπ).

Πηγη : kataskevesktirion.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *